CİLT YAPISI ANATOMİSİ

Vücudumuzun iskelet sisteminin ardından  en geniş organı deridir. Yüzey alanı olarak en geniş 1.9 m2 dir. Ağız, göz ile genital alanda mukoza olarak tüm vücudumuzu kaplar şeklinde tanımlanan yapı ile sürdürülmektedir. Toplam vücut ağırlığının erişkin insanda iki katını  kapsamaktadır.

1 cm2′ lik bir deride vücudun anatomik alanlarına bağlı bir biçimde değişmesiyle beraber ortalama olarak 10 kıl follikülü, 100 ter bezi, 15 yağ bezi, 2 metre sinir, yarım metre kan damarları, duyu sinir sonlanması 3000 adet, algılayan sinir sonlanması 200 ağrı, basınç algılayan sinir organı 25 adet, soğuk algılayan sinir organı 2 adet ve sıcak algılayan sinir organı ise 12 adettir.

Derinin Dış Görünümü

Deri yüzeyinde ince çizgiler gözlenmektedir. Kaba şeklinde bunlar cildin yapısal şeklinde ışığın dağılmasına  neden olur.  Birincil ve ikincil çizgiler şeklinde bu çizgiler iki tanedir. Geniş ve derin hatlı olan birinci çizgiler ile sığı ve dar şeklinde ise ikincil çizgi şeklinde tanımlanmakta. Çaprazlama ve kare şeklinde bunlar birbirlerini üçgen, yamuk şeklinde oluşmaktadır. Ayrıca bu çizgiler yaşa ve vücuda göre de değişiklik göstermektedir.

Deri ve Derinin Yapısı

Minik ve uyku şeklinde olan kırışıklıklar, deri deformasyonu ile oluşum sağlanır. İki şekilde deri de kırışıklık meydana gelir. Derin ve derin olmayan şeklinde.  Epidermis su kaybı ile derin olmayan kırışıklıklarda epidermisin bozulması sonucu meydana gelir. Kolejan ve elastin liflerinin azalmasında ise derin kırışıklıklar elastike kaybına bağlı bir biçimde oluşmaktadır. Minik kas  hareketlerinin yüzde derin kırışıklıklar ile gelişim gösteren mimik kırışıklıklar, yüzün teması uyku esnasında yüzeylerinde uyku kırışıklıkları bulunmaktadır.

Gözenekler deride polar gözenekler, yaygın bir biçimde gözlenmektedir. Cilt yüzeyinde yağ ve ter bezelerinin açıldıkları kanalların ağızlarını göstermekte.

Derinin Anatomik Yapısı

Dermis, deri epidermis ve deri altı dokusuyla birlikte toplam üç tabakadan oluşmakta. Bu üç tabakanın kalınlığı deri ve derinin vücudumuza anatomik bölgelere göre değişiklik göstermekte. Epidermisin en kalın olduğu yer 0.01 mm ile göz kapaklarıdır. En kalın olduğu yer ise 1.5 mm ile el içi ve ayak tabanları dır. Sırt derisi ise dermisin en kalın olduğu deridir.

Cilt Bakım Modül ile ilgili tüm sır ve ipuçlarını öğrenmek için Royal Eğitim Kurumlarında yer alan Cildin Yapısı Anatomosini inceleyebilir ve kayıt işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.